Alleen huren of samenhuizen? Hoe kies je? (2024)

Als je op zoek gaat naar een huurwoning, moet je je ook afvragen of je er het liefst alleen wil wonen of toch liever samen met anderen. Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen, of het nu gaat om gaat om de huurprijs, de verdeling van de kosten of de huurovereenkomst.Samen maken we de balans op. Let’s go!

Een kwestie van prijs Het grootste verschil? De huurprijs!

Wat alleen huren en samenhuizen het meest onderscheidt, is natuurlijk de huurprijs die je zal betalen. Volgens de huurbarometer van de makelaarsfederatie CIB Vlaanderen bedroeg in 2023 de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen 868 euro, in Brussel 1.249 euro en in Wallonië 791 euro. Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om in te zien wat het voor je budget betekent als je de huurprijs over verschillende mensen kan verdelen.

Let wel, dat geldt natuurlijk vooral voor de huurprijzen in de Belgische grootsteden. Op het platteland en in de kleinere gemeenten is het nog net iets haalbaarder om in je eentje tegen een ietwat democratischer huurprijs een woning te huren.

Huurder zijn Het liefst alleen ...

Oké, je betaalt er een hogere prijs voor, maar is leven in totale vrijheid niet onbetaalbaar? Alleen wonen betekent volledige autonomie. Je kunt alles doen wat je wil op het moment dat het jou past. Alleen wonen betekent alleen van jezelf afhankelijk zijn en alleen voor jezelf verantwoording moeten afleggen.

Maar alleen wonen betekent dus soms ook ... er alleen voor staan. Als je een gezelschapsdier bent, als je graag omringd bent door anderen en te pas en te onpas dingen wil delen, kan eenzaamheid al snel de kop opsteken. Een leeg huis als je terugkomt van je werk- of lesdag kan best confronterend zijn. En je moet ook alles zelf regelen: de huur, facturen, huishoudelijke taken, een defecte wasmachine ...

Medehuurder zijn ... of toch liever samen met anderen?

Samenhuizen is het meest geschikt als je liever in gezelschap vertoeft en dingen deelt met anderen. Of het nu vrienden of onbekenden zijn, jou maakt het niet uit. Want samen huren betekent voor jou momenten delen en nieuwe mensen ontmoeten. Zo hoef je niet in je eentje die nieuwe omgeving te ontdekken en die nieuwe indrukken op te doen. Het betekent vaak ook dat je in een grotere woning kan wonen – luxe is ruimte en ruimte is luxe - wat alleen wellicht onmogelijk zou zijn geweest.

Maar samen huren is ook leren samenleven met anderen. Beste vrienden of niet, op enkele maanden tijd kunnen kleine ergernissen escaleren tot een groot conflict. Ook het moeten delen van bepaalde ruimtes op hetzelfde moment - de badkamer ’s ochtends - kan een probleem zijn. Zorg ervoor dat ieders tijdsgewoonten en wensen gerespecteerd worden. Hou met je andere medehuurders op tijd en stond een goed gesprek, en bespreek alles zo open mogelijk. Er zijn geen taboes!

Denk aan de huurovereenkomst Het belangrijkste document van allemaal

Of je nu alleen een appartement huurt of samen een woning huurt, er zijn verschillende dingen waar je aan moet denken. Ongetwijfeld is de belangrijkste: de huurovereenkomst (of het huurcontract)!

Let erop dat:

  • De huurovereenkomst onderschreven en ondertekend wordt door alle partijen. De huurovereenkomst moet naast de naam van de verhuurder en alle huurders ook de looptijd van het contract, het huurbedrag, de betaaldatum en de betaalmodaliteiten bevatten.
  • Het huurcontract tijdig door de verhuurder geregistreerd wordt, namelijk binnen de twee maanden na de ondertekening ervan.

Als je medehuurder bent:

  • Moet je rekening houden met de solidariteitsclausule. Bij niet-betaling van de huur door een medehuurder, kan de verhuurder die verhalen op de anderen.
  • Onderteken je een medehuurovereenkomst. Dit document, ondertekend door alle medehuurders, regulariseert de aspecten en modaliteiten van het leven in medehuur. Zo bevat het de verdeling van de huur en de gemeenschappelijke lasten, de inventaris van de meubels en de eigenaars, de modaliteiten van de huurwaarborg, de voorwaarden voor de aankomst en het vertrek van medehuurders...

Merk op dat er ook andere regels zijn naargelang je in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont.

What’s next? Denk er ook aan om je te verzekeren! Neem een brandverzekering om je huuraansprakelijkheid en je persoonlijke spullen te beschermen bij brand, waterschade en natuurrampen. Natuurlijk in de hoop dat het jou nooit overkomt…

Maak je keuze ... Volgens je behoeften van het moment

Alleen huren of samenhuizen? Er bestaat niet één oplossing die voor iedereen geschikt is, maar er bestaan wel verschillende parameters die je in rekening kan nemen.

De huurprijs, in hoeverre je gezelschap op prijs stelt, de prijs van vrijheid of die van kunnen delen… Hoe dan ook hoeft de beslissing om vandaag samen te gaan wonen en huren, je er niet van te weerhouden om later alleen te gaan wonen en huren. Dat hangt natuurlijk allemaal af van je toekomstige professionele, liefdes- en/of gezinssituatie. Of omgekeerd: eerst alleen, dan samen wonen en huren, dat kan natuurlijk ook. Of gewoon nog even bij je ouders blijven of weer terugkeren naar je ouderlijke huis. Maar dat is weer een ander verhaal.

Het ouderlijke nest verlaten, is een belangrijke stap in het leven.

Je zit ongetwijfeld nog met heel wat vragen.

We zijn er om je te begeleiden

Alleen huren of samenhuizen? Hoe kies je? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5958

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.