Martin Brygmann | Se alle beskyldningerne her (2024)

Ifølge Martin Brygmann tegner dokumentaren et forkert billede. Han erkender dog at have været blind for, at berømmelse kan give skævhed i relationer.

En nat efter et show i Aarhus vågnede sanger Signe Svendsen pludselig af, at en mand krøb ind under hendes dyne og tog hende på brysterne.

Episoden, som hun gengiver den i DR’s nye dokumentar ‘Sexisme i musikbranchen', fandt sted, efter hun havde optrådt med to andre musikere, og de efterfølgende skulle sove i samme hus, siger hun i dokumentaren.

Her omtales personen som “en mandlig artist”, men der er tale om musiker og skuespiller Martin Brygmann, skriver DR mandag. Og det var hverken noget, som Signe Svendsen havde lagt op til eller ønskede, siger hun i dokumentaren.

- Jeg fryser ligesom. Jeg prøver faktisk helt kort bare at lade som om, jeg sover videre. Men så ved jeg jo godt, hvad det er og får sagt nej og skubbet ham væk stille og roligt.

Signe Svendsen er en af fem navngivne kvinder, der står frem i DR-dokumentaren sammen med tre anonyme kilder, og fortæller, at Martin Brygmann har udsat dem for grænseoverskridende adfærd. Flere af dem fortæller, at de var under 18 år, da episoderne fandt sted.

Martin Brygmann har ad rettens vej forsøgt at få nedlagt forbud mod, at dokumentaren vises, fordi han mener, at dokumentaren tegner et forkert billede af ham og dertil ikke fremviser den nødvendige dokumentation.

Se ogsåMartin Brygmann har været blind for "plat og flirtende humor"

Dog erkender han i et opslag på Facebook, at han har været blind for, at “status og berømmelse kan skabe en skævhed i relationer”, og at han de seneste år er blevet mere “opmærksom” på ikke at skabe misforståelser.

Dokumentaren, der består af to afsnit, handler ikke kun om oplevelserne med Martin Brygmann. Generelt tegner den et billede af en branche, der ifølge de medvirkende er præget af sexisme. Det billede bekræftes i to rapporter fra 2022 fra henholdsvis Kvinfo og DR og Bandakademiet.

Har talt med 150 personer

I alt har DR været i kontakt med 150 personer fra musikbranchen, hvoraf størstedelen oplever branchen som sexistisk – blandt dem Pernille Rosendahl, Annette Heick og Annika Aakjær.

Flere fortæller også om oplevelser med grænseoverskridende adfærd fra et medlem af husorkestret i TV 2-programmet ‘Toppen af poppen’.

Martin Brygmann | Se alle beskyldningerne her (2)

Martin Brygmann er en stor del af fortællingen, fordi flere kvinder i dokumentaren fortæller, at de har været udsat for grænseoverskridende adfærd af ham.

Begge mænd bliver i dokumentaren beskrevet som relativt magtfulde og respekterede.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Martin Brygmann, men hans advokat oplyser, at han ikke ønsker at stille op til interview på nuværende tidspunkt.

Gengiver flere episoder med Martin Brygmann

Udover Signe Svendsen fortæller sangerne Stine Bramsen og Anne Gadegaard begge om konkrete ordudvekslinger med Martin Brygmann med uønsket opmærksomhed.

Anne Gadegaard fortæller, at hun som 17-årig i 2009 fik en besked fra ham på Facebook, hvor han skrev, at hun var “smuk” og “sprød” på sine billeder. Beskeden slu*ttede med ‘aargh’. De havde ikke skrevet sammen før, siger hun.

I 2009, da Stine Bramsen var i starten af 20’erne, blev hun tilbudt at synge en duet med ham uden sit band Alphabeat. Men hun afviste tilbuddet, efter hun havde talt med ham i telefonen, fortæller hun.

Det skyldtes ifølge Stine Bramsen, at han foreslog, at han kunne komme hjem til hende for at tale om samarbejdet og lære hinanden at kende – der kunne indgå noget vin, og så kunne han blive og sove, hvis hun ville.

Udover de fem navngivne kvinder retter også tre anonyme kvinder kritik mod Martin Brygmann i dokumentaren.

Syv artister gik til ledelse under tv-produktion

I andet afsnit af dokumentaren fortæller flere kvindelige kunstnere, at et bandmedlem fra husorkesteret i TV 2-programmet ‘Toppen af poppen’ har udsat dem for grænseoverskridende adfærd blandt andet ved i arbejdssammenhæng at kommentere deres kroppe.

Sangeren og sangskriveren Katinka Bjerregaard var en del af produktionen i april 2021, og hun fortæller blandt andet, at musikeren stak en spejlblank sko ind under hendes kjole og ifølge hende sagde “nu kan jeg se op under din kjole”.

Se også'Toppen af poppen' med i DR-dokumentar om sexisme

En anden medvirkende, musikeren Mathilde Falch, beskriver i dokumentaren, at bandmedlemmet gentagne gange kommenterede, hvordan hendes røv så ud, og at hun dagen efter derfor tog løst tøj på.

Katinka Bjerregaard og Mathilde Falch samlede de resterende fem artister, og de blev enige om at gå til produktionen med oplevelserne, som, de ikke mente, var i orden.

Musikerne Alex Vargas og Simon Kvamm, der også var en del af holdet, bekræfter forløbet over for DR.

Produktionsledelsen lovede at gå videre med det. Men i dokumentaren siger begge artister, at de ikke følte, at produktionsselskabet tog henvendelsen alvorligt.

DR har forelagt kritikken for det mandlige bandmedlem. Han vil gerne give en “uforbeholden undskyldning” til de artister, der “måtte have oplevet,” at han “verbalt har skabt en grænseoverskridende stemning”. Han skriver, at der er elementer i beretningerne, han ikke kan genkende, men anerkender, at det er “lige meget, hvis det er sådan, det er blevet oplevet."

Derudover understreger han, at det ikke har været hans intention, og at han forstår, at hans sprog kan opleves stødende. Det har han “taget til sig og lært af”.

Fik kommentar på sin “røv”

Stine Bramsen fortæller også om en oplevelse med bandmedlemmet, da hun deltog i ‘Toppen af poppen’ tilbage i 2015.

Hun fortæller, at han kommenterede, hvordan hendes “røv” så ud i den kjole, hun havde på. Efterfølgende kontaktede hendes manager, Jesper Sørensen, Mastiff og fik ifølge Jesper Sørensen at vide, at produktionsselskabet var bekendt med problemerne, og at de var blevet håndteret.

Martin Brygmann | Se alle beskyldningerne her (4)

I juni 2023 blev der igangsat en undersøgelse af arbejdsmiljøet på ‘Toppen af Poppen’ i den sæson, som blandt andet Katinka Bjerregaard og Mathilde Falch deltog i. Dele af holdet, de syv artister og bandet blev inviteret til at deltage, men ingen af artisterne medvirkede.

Mastiff er blevet forelagt kritikken af DR og svarer, at det er “yderst vigtigt” at gribe ind over for handlinger, der er i strid med selskabets æreskodeks.

Ifølge produktionsselskabet viste undersøgelsen, at omgangstonen på produktionen “til tider var grænseoverskridende og en del af en uhensigtsmæssig kultur”. Mastiff har “rettet op på” det og taget hånd om sagen med “passende proportionalitet”, lyder det.

Vil genbesøge forløbet

‘Toppen af poppen’ er blevet vist på TV 2 siden 2011. I alt er der lavet 10 sæsoner af programserien.

TV 2s programdirektør Dorthe Thirstrup skriver i et svar, at man tager det, der kommer frem i dokumentaren "meget alvorligt".

Ifølge Dorthe Thirstrup rakte TV 2 ud til Mastiff og bad om en redegørelse, da man blev bekendt med sagen.

- Vi oplever, at de derfra tager sagen alvorligt og sanktionerer handlingerne og den sexistiske sprogbrug. Senere bliver der også iværksat en intern undersøgelse i produktionsselskabet, der ikke giver anledning til yderligere sanktioner. Men efter hvad der nu er kommet frem i dokumentaren, vil vi genbesøge hele forløbet, siger hun.

Se ogsåBrygmann får ikke medhold i sag om forbud mod sexisme-dokumentar

Sagen har fået konsekvenser for den pågældende musiker, bekræfter Dorthe Thirstrup. Han er ikke blevet fyret, men der har været en sanktion.

- Og jeg vil gerne slå fast, at hvis det finder sted igen – uanset hvilken produktion, det måtte dreje sig om – eller hvis der kommer nye oplysninger frem, vil vi drage de nødvendige konsekvenser.

Dorthe Thirstrup understreger, at der ikke må ske grænseoverskridende oplevelser på nogen produktioner, TV 2 er engageret i.

- Vi kan ikke samarbejde med nogen personer i vores programmer, der udøver grænseoverskridende adfærd. Det fremgår også tydeligt i vores kontrakter med de enkelte produktionsselskaber, siger Dorthe Thirstrup.

"Direkte manipulation" og æreskrænkende påstande

Martin Brygmann skriver blandt andet i sit Facebook-opslag, at dokumentarens påstande er “direkte manipulation”.

Martin Brygmanns skriver også, at der er ”udokumenterede freds- og æreskrænkende påstande” i dokumentaren, og han og hans advokat har henvendt sig til DR ti gange på syv måneder for at få fremlagt dokumentation. Men det billede genkender DR ikke.

- Byretten gav medhold i, at de presseetiske regler, herunder forelæggelse af kritik og mulighed for at svare herpå, til fulde er overholdt, siger Mikala Krogh, der er chef for DR Dokumentar.

Martin Brygmann | Se alle beskyldningerne her (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5400

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.